ویرایش در معنای امروزینش سابقه چندان طولانی ای در ایران ندارد. با این همه در روزگار فعلی آن چنان گسترشِ بی حد و حصری یافته، که خود به یک مشکل تبدیل شده است.
هر کسی از هر گوشه ای ادعای ویرایش و ویراستاری می کند به گونه ای که مشکل بتوان ویرایش سره را از ناسره تشخیص داد. این رویکرد غیر عالمانه موجب شده عده ای بدون اینکه دوره ای گذرانده باشند یا نزد استادی شاگردی کرده باشند، خود را ویراستار بدانند. این مسأله جدای از مشکلات فراوان، دیدگاه عموم جامعه علمی و ادبی را نسبت به این فن شریف تغییر داده، در نهایت موجب ضرر و زیان زبان و ادب فارسی خواهد شد.
نابسامانی ها و آشفتگی های موجود در امر ویراستاری موجب شد، عده ای از اعضای هیأت علمی دانشگاه های مختلف کشور که عمدتاً در زمینه ویراستاری صاحب تجربه و تخصص و تألیف هستند، آستین همت بالا بزنند و با هدف اصلاح وضع موجود و نیز ارتقای دانش ویراستاری و با حمایت و تایید وزارت علوم تحقیقات و فناوری، انجمن علمی ویراستاری ایران را تشکیل دهند.
سیاستگذاری ،گسترش، پيشبرد و ارتقای علمي دانش ویراستاری ، تقویت زبان فارسی، ایجاد مرجعیت علمی در امر ویرایش، تهیه ، تدوین و اصلاح شیوه نامه های ویراستاری ، توسعه كيفي نيروهاي متخصص و بهبود بخشيدن به امور آموزشي و پژوهشي در زمينه ویراستاری از جمله مهم ترین اهداف این انجمن است.
انجمن ویراستاری ایران برای نیل به اهداف مشخص شده در اساسنامه، و به منظور پاسداشت زبان فارسی، دست تمامی کوشندگان و تلاشگران این حوزه را به گرمی می فشارد و از پیشنهادها و دیدگاه های راهبردی و کاربردی شان در زمینه آموزش، پژوهش و تدوین شیوه نامه های ویراستاری استقبال می کند.
در همین راستا انجمن قصد دارد با راه اندازی شعبه های انجمن در شهرهای مختلف کشور ضمن ارئه آموزش های نظام مند و تربیت ویراستاران خبره، علاوه بر ارتقا و توسعه دانش ویراستاری موجبات مهارت آموزی و ایجاد اشتغال برای جمع کثیری از دانش آموختگان رشته های زبانی و ادبی را فراهم کند.
گذشته از این، انجمن تلاش خواهد کرد با تشکیل بانک اطلاعاتی ویراستاران کشور، ضمن تلاش در جهت برطرف کردن بخشی از مشکلات صنفی ویراستاران، موجبات مشارکت این عزیزان را در امور آموزشی و پژوهشی ویراستاری و نیز اجرای طرحهای ویرایشی فراهم کند .
اعضای هیأت مدیره انجمن بار دیگر ضمن دعوت از همه تلاشگران حوزه ویرایش، از آنان می خواهند برای به بار نشستن این نهال نوپا از هیچ کوشش و مساعدتی دریغ نورزیده، با مشارکت فعالانه در برنامه های انجمن موجبات رشد روزافزون دانش ویراستاری را فراهم آورند.
انجمن علمی ویراستاری ایران به همت15 نفر از استادان دانشگاه تشکیل گردید و پس از ارائه درخواست مجوز در تاریخ 98/12/5 در کمسیون انجمن های علمی وزارت علوم بررسی و موافقت اولیه آن صادر شد.